Overlast?

Wat te doen bij overlast?

Wat betreft overlast in appartementen is er geen duidelijke regelgeving. Belangrijkste criterium is dat uw buren niet (te veel) hinder van u hebben. Van overlast is sprake wanneer iets voorkomt en lang duurt.

Als uw buurman een muziekinstrument bespeelt, geldt dat niet als overlast. Dat is echter wel het geval als hij langdurig en op ongepaste tijden muziek speelt. Daarnaast kan ook geur- en stankoverlast voorkomen bij appartementen. Verstandig is dit probleem eerst in goed overleg proberen op te lossen en anders via bemiddeling via bijvoorbeeld de VvE.

Overlast aankaarten VvE
Met het huishoudelijk reglement en de splitsingsakte als leidraad kan het bestuur van de VvE wat ondernemen tegen overlast. Zo kan het VvE-bestuur de bewoner een waarschuwing geven en, wanneer de overlast niet stopt, een boete opleggen. In het uiterste geval kan de VvE zelfs de veroorzaker van overlast het gebruik van zijn appartement ontzeggen. Als de overlast in een openbare ruimte plaatsvindt dan kunt u ook via de gemeente proberen iets aan de overlast te doen.

Minder overlast met ondervloer

Om voor minder overlast te zorgen, heb je een ondervloer. Voor een appartement moet u een ondervloer kopen met een goed geluiddempend vermogen. Onder geluiddempend vermogen verstaan we de contactgeluidreductie ten opzichte van de loopgeluiddemping. Van contactgeluid hebben uw (onder)buren meer last. Elke voetstap stuurt trillingen naar beneden en een goede ondervloer dient dit op te nemen. Bij loopgeluid hoort men getik als er over een harde vloer gelopen wordt, bijvoorbeeld met hoge hakken. Dit kan storend zijn voor de mensen in de kamer eronder.

Welke ondervloer bij welke vloer
In veel appartementen zien we hout- en kunststofvloeren. Bij deze vloeren is het belangrijk om goed te kijken naar de ondervloer die hierbij gelegd wordt. Om overlast voor te zijn, moet u namelijk zorgen voor een goede geluidsdemping. Als regel is vastgesteld dat er 10 dB naar de onderburen mag gaan. Geluidsisolatie speelt dus een belangrijke rol bij een ondervloer. Tegenwoordig worden ondervloeren uitgebreid getest door onafhankelijke instanties als TNO. Als je laminaat legt, moet de ondervloer vooral geëgaliseerd en geïsoleerd zijn (akoestisch en thermisch). Daarnaast is het aanbrengen van dampdichte folie onder deze vloertypen noodzakelijk om te voorkomen dat er van onderaf vocht in de vloer kan dringen.

Deel dit bericht: